Ostend Sea P'lace

Een zalencomplex in Oostende daterend uit de Belle Epoque


De Wellingtonrenbaan kent een lange geschiedenis. Zij werd in 1883 gebouwd door de Belle Epoque-architect Antoine Dujardin, bovenop het vroegere Fort Royal uit de periode van Napoleon. In die periode besliste Koning Leopold II om van Oostende zijn zomerverblijf te maken en werden er tal van imposante gebouwen ontworpen waaronder de Koninklijke Gaanderijen, het Koninklijk Chalet en andere paleizen, vanwaar de benaming Oostende, ‘Koningin der Badsteden’.

Gebouwd op de funderingen van het vroegere Fort Royal

Enkele overblijfsels van het Fort Royal bleven behouden in de Hippodroom van Oostende. Zo bestond de tunnel al die van het kasteeltje naar het middenterrein loopt, terwijl de restanten van dit Fort tevens de funderingen vormden van de toenmalige tribune.

Eerste officiële rennen in 1883

De eerste rennen in de Hippodroom van Oostende werden zelfs al voor de bouw van de gebouwen aan de Wellingtonrenbaan gehouden, in 1830, maar het officiële startschot werd gegeven in 1883 door de Hertog van Wellington in het bijzijn van Koning Leopold II.

De 2de WO maakte korte metten met Wellingtonrenbaan

De tweede wereldoorlog legde de rennen stil, en het groen rondom de baan werd benut als akker. In 1943 vormden de Duitsers de renbaan om in een mijnenveld, waarbij de tribunes uiteindelijk vernield werden. De wederopbouw van de renbaan is te danken aan Baron Vaxelaire, M. Bauwens en vnl. M. Dugniolle. In 1947 reeds werd de eerste steen gelegd van de nieuwe tribunes, en vandaag vinden er 11 koersen plaats op de Wellingtonrenbaan, in het koersmilieu beter bekend als Oostende Koerse.

In dit gedeelte van de Hippodroom bevinden zich de grootste zaal HIP en zaal O’DROME, ook bekend als de Bagatelle.

Een koninklijk tintje

Koning Leopold II besloot destijds van Oostende zijn zomerverblijf te maken, en liet de Koninklijke Gaanderijen aanleggen die het Koninklijke buitenverblijf destijds verbonden met de hippodroom. Het betreft twee 380m lange wandelgalerijen die gedeeltelijk van elkaar gescheiden waren door een glazen wand. Aan beide uiteinden was er een gesloten paviljoen met salon. In deze Gaanderijen bevondt zich de evenementlocatie BAINS D’O, een lange zaal met overdekt zuilenterras aan de dijk.

Halverwege de renbaan ligt er nog het adembenemend historisch kasteeltje uit de beginperiode van de Wellingtonrenbaan. Het werd in 1899 tevens gebruikt voor duivenschietingen, en vormt nu de brasserie van de golfbaan van Oostende. In dit magische decor bevindt zich de locatie COUT’O.

Vraag vrijblijvend een offerte

U bent op zoek naar een originele locatie voor uw feest in Oostende? Vraag vrijblijvend een offerte aan bij OSTEND SEA P’LACE en verras uw gasten met een authentieke locatie uit de Belle Epoque-tijd.